Vážení zákazníci, od 8. 9. 2023 máme dovolenou. Vaše objednávky budou znovu expedovány od 18. 9. 2023. Děkujeme za pochopení.

Kde je více kofeinu? (espresso vs filtrovaná káva)

Často se setkávám s názorem, že espresso má více kofeinu než všechny ostatní kávové nápoje. Obvykle je tento názor spojen se sílou nápoje, kdy zákazník po ochutnání espressa konstatuje „hm.. to je ale síla“. Ano je, a tak to má být, ale znamená to skutečně, že do sebe dostal velké množství kofeinu?

Při hledání odpovědi na tuto otázku je nutné podívat se blíže na přípravu espressa a filtrované kávy, neméně důležité je také jakou kávu na přípravu používáme. Mezi arabikou a robustou je v obsahu kofeinu velký rozdíl. Arabika má obsah kofeinu v rozmezí 1 – 1,5 %, robusta 2 – 2,7 %.

Kolik kofeinu má espresso

Rozdíl v přípravě kávy

Vše začíná u mletí kávových zrn. Zatímco u espressa se káva mele na jemné částečky u filtrované kávy se používá hrubší mletí. Proč? Protože u espressa je výrazně kratší doba extrakce a voda přes namletou kávu prochází pod tlakem 9 Bar. V tomto případě dochází ke snadnějšímu rozpuštění cukrů, tuků a uvolnění kofeinu do nápoje.

Další z rozdílů při přípravě, které mají vliv na množství kofeinu v nápoji je teplota vody a celková doba extrakce. U filtrované kávy je celková doba extrakce okolo 3 minut, u espressa to je v rozmezí 20 až 30 sekund. Obecně platí čím déle je káva v kontaktu s vodou, tím více kofeinu se uvolní. Při přípravě filtrované kávy se nejčastěji používá teplota vody 95 °C. U espressa záleží, jak je nastaven kávovar, nejčastěji bývá nastaven také na 95 °C. Podle italského standardu (Certified Italian espresso) se používá teplota vody 88 °C, podle SCA standardu 93 °C +- 3 °C. Kofein se snadněji uvolňuje při vyšší teplotě vody, tedy čím vyšší teplota, tím více kofeinu.

Rozdíl ve velikosti nápoje

Filtrovaná káva

Při porovnávání množství kofeinu v nápoji je rozhodující velikost/objem nápoje. Abychom mohli porovnat koncentraci, je nutné vzít v úvahu stejné množství nápoje. Z tohoto duelu pak vítězně vychází espresso. Jedna unce (31 g) espressa obsahuje 30-50 mg kofeinu, jedna unce filtrované kávy 10 – 15 mg kofeinu.

Pokud bychom se ale podívali na konzumované nápoje a definovali si typické zástupce, tak je situace trochu jiná.

  • espresso (30 ml)
  • filtrovaná káva (240 ml)

Závěr

Po vypití jednoho espressa do těla vpravíte okolo 30 – 50 mg kofeinu, zatímco po vypití 240 ml filtrované kávy zhruba 120 mg.

Zpět do obchodu