Kde se vzal kávovar?

Málokdo si umí představit ráno bez šálku kávy. V dnešní době stačí zmáčknout tlačítko automatického kávovaru a káva je hotová. Jak si ale kávu připravovali kávomilci před více než 100 lety?

Asi první zařízení na přípravu filtrované kávy je francouzský kávovar biggin z počátku 19. století. V roce 1830 byl patentován vakuový kávovar, předchůdce dnešního vacuum-potu. Další z vynálezů je perkolátor z roku 1865 amerického vynálezce Jamese Masona. Moka konvička byla patentována v roce 1933, jedná se o patent Alfonse Bialettiho a v nezměněné podobě se používá dodnes. V roce 1908 si nechala Melitta Bentz patentovat papírové filtry a položila základy společnosti Melitta, která je známá výrobou kávovarů, dripperů a papírových filtrů. S chemexem přišel chemik Peter Schlumbohm v roce 1941.

kde-se-vzal-kavovar-2
Gaggias 80th anniversary – zdroj: https://www.gaggia.com/gaggias-80th-anniversary/

Samotnou kapitolou jsou kávovary na přípravu espressa. Jejich původ sahá do roku 1884 kdy si Angelo Morindo nechal patentovat zařízení, které při přípravě kávy používalo tlaku páry. Zásadní je rok 1901, kdy Luigi Bezzera provedl množství vylepšení na stávajícím zařízení a tento patent prodal Desideriovi Pavonimu, zakladateli společnosti La Pavoni, která od roku 1906 zahájila produkci kávovarů Ideale a prvně se objevuje termín “caffé espresso”. Další vylepšení přidal v roce 1938 Achille Gaggia, který použil páku a vertikální píst, díky níž protlačoval přes namletou kávu přímo horkou vodu. Legenda mezi kávovary přišla v roce 1961, kdy společnost Faema přišla s kávovarem E61, který definoval design dnešních profesionálních kávovarů.

kde-se-vzal-kavovar
Espresso machine – zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Espresso_machine

Zpět do obchodu